Sindicatul Liber S.C. Cugir S.A.

Cautare

Du-te la cuprins

Prezentare proiect

Despre Proiect


Banner proiectProiectul SINDICATE ACTIVE cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013, Investeste in oameni!, cu o durata de 2 ani, constituie una din cele mai ambitioase initiative a unui sindicat local si face parte dintr-o initiativa a partenerului Blocul National Sindical asumata prin Strategia Nationala 2007 2011, strategie care vizeaza urmatoarele directii:

  • Schimbarea perceptiei existente despre sindicate prin reorientarea acestora inspre oferirea de servicii catre membri si pentru companii, concomitent cu pastrarea obiectului principal de activitate;
  • Implicarea activa in armonizarea cererii cu oferta de forta de munca din Romania prin efectuarea de programe de calificare in conformitate cu Planul National de Dezvoltare si respectiv nevoile si contextual regional.


Proiectul vizeaza intarirea capacitatii administrative a partenerilor sociali in vederea efectuarii de programe de formare profesionala, incurajarea parteneriatelor si cresterea gradului de implicare a partenerilor sociali in societate.

Situatia curenta la nivel regional sublineaza importanta procesului de formare, calificare si recalificare profesionala a fortei de munca angajata sau disponibilizata in urma reducerilor de personal. Acest lucru impune infiintarea centrelor de formare profesionala cu scopul combaterii somajului, de a creste incluziunea sociala si de a spori adaptabilitatea lucratorilor.

Una din activitatile importante ale proiectului este organizarea de cursuri de perfectionare pentru ocupatia delegat sindical de intreprindere finalizate cu oferirea de diploma recunoscute la nivel national. Pe langa programa efectuata in baza unitatilor de competenta prevazute in standardul ocupational se vor insera in training: modul de limba engleza (frecvent utilizata in negocieri), modul de negociere internationala (vizeaza in special explicarea importantei variabilelor cultural in procesul de negociere), modul de operare PC, prezentarea principiului si aplicabilitatii egalitatii de sanse si dezvoltarii durabile. O astfel de perfectionare conduce la intelegerea notiunii de dialog social, lucru care va avea ca finalitate implicarea sindicatelor in domenii relativ noi pentru acestea, cum ar fi reducerea discriminarilor pe piata fortei de munca.

Centrul de formare profesionala efectuat in cadrul proiectului mareste procesul de implicare a sindicatelor in piata fortei de munca. Companiile pot apela la centrul de formare profesionala astfel constituit pentru a cere sprijin pentru pregatirea resurselor umane in scenariul unei noi dezvoltari a capacitatilor de productie, in reconversia profesionala a salariatilor.

Sindicatul Liber SC Cugir SA prin centrul de formare se va implica in combaterea excluziunii sociale prin oferirea de training pentru persoanele care provin din grupuri vulnerabile, in cresterea adaptabilitatii lucratorilor prin oferirea de cursuri de formare persoanelor angajate. Astfel, central va dezvolta doua directii de colaborare:

  • cu institutiile publice si societatea civila pentru rezolvarea problemelor de ordin social (consilii locale, AJOFM etc);
  • cu companii pentru cresterea adaptabilitatii lucratorilor si implementarea conceptului de flexibilitate si securitate in piata muncii flex-security.


Pana la acest moment, centrul a fost complet amenajat si dotat cu toate echipamentele necesare desfasurarii procesului de formare profesionala, detine toate autorizatiile de functionare si autorizatia privind desfasurarea cursurilor de perfectionare delegat sindical de intreprindere. Pana la finele proiectului se vor desfasura doua cursuri de perfectionare pentru 50 de membri de sindicat si va fi organizat un seminar de bune practici pentru 70 de persoane din mediul sindical, al organizatiilor non-guvernamentale si al institutiilor publice informate cu privire la bune practici utilizate in alte state membre pentru promovarea dialogului social.Home Page | Despre Proiect | Noutati | Galerie Foto | Link-uri Utile | Contact | Harta site


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal